Endodontie

Cuvantul endodontie provine din limba greaca si s-a format prin alaturarea a doua cuvinte, endo (in interiorul) si odons (dinte)! Endodontia este o specialitate a medicinei dentare care se ocupa cu tratamentul pulpei dentare.

Pulpa dentara sau continutul camerei pulpare este reprezentata de tesuturile moi din interiorul dintelui (artere, vene, terminatii nervoase si tesut conjunctiv). Tesutul nervos din interiorul dintelui nu este de o importanta vitala pentru sanatatea, longevitatea si functionalitatea dintelui. Functia sa principala este aceea senzoriala. Absenta nervului din interiorul dintelui nu va afecta functionalitatea dintelui respectiv pe arcada, el putand fi foarte bine tratat odontal (prin obturatii) sau protetic.

Cum decurge tratamentul endodontic propriu-zis in cabinetul nostru?

Dintele prezinta in interiorul canalelor radiculare un tesut vascular si nervos(nervul), care asigura aportul de substante nutritive. Atunci cand are loc inflamarea sau infectarea acestui tesut, este necesara indepartarea lui.

Tratamentul de canal consta in eliminarea nervului din canalele radacinilor, urmat de obturarea (umplerea) acestora cu materiale speciale, care asigura sigilarea si impiedica infectia.

Cu ajutorul instrumentarului modern se realizeaza o largire mai accentuata a canalului si o curatare net superioara, iar cu noile materiale de sigilare se obtine o obturatie de canal perfect etansa.

Lungimea canalului radicular este acum masurata electronic, astfel ca vom stii exact pana unde ajunge obturatia de canal.

Initial, tratamentul endodontic este realizat pentru a indeparta durerea si a vindeca sau a preveni infectia. Scopul final este mentinerea functionalitatii dintelui.

Pentru indeplinirea acestui scop in cabinetul nostru este utilizata o tehnica mixta de preparare a canalelor radiculare (manuala si rotativa) si o metoda de obturare tridimesionala a canalelor radiculare (tehnica de obturare prin condensare verticala la cald), utilizand sistemele Obtura III – sistem de livrare a gutapercii incalzite si System B – are capacitatea de a mentine constanta temperatura de modelare si condesare a gutapercii pe parcursul tratamentului endodontic.

De ce am nevoie de un tratament de canal ?

In cele mai multe cazuri tratamentul endodontic este necesar ca urmare a trei mari motive:

 • - infectarea pulpei dentare prin caria dentara, ea penetrand tesuturile dure dentare pana in apropierea camerei pulpare.
 • - traumatismul dentar: fractura dentara, lucrari protetice sau odontale necorespunzatoare.
 • - din motive terapeutice: de multe ori datorita migrarilor dentare, pentru a folosi dintii respectivi ca stalpi intr-o lucrare protetica este nevoie de o slefuire intempestiva a tesuturilor dentare, slefuire care duce la deschiderea camerei pulpare si implicit la tratamentul endodontic.

De multe ori cand pulpa dentara are o suferinta incipienta si nu este inca infectata( durerile dentare apar atunci cand bem lichide calde sau reci, mancam inghetata sau mancare foarte fierbinte), medicul poate incerca un tratament dentar numit coafaj dentar din dorinta de a pastra vitalitatea dintelui dumneavoastra. Daca acest tratament esueaza atunci vom fi nevoiti sa efectuam un tratament endodontic pentru a inlatura durerea.

A avea un dinte tratat endodontic nu inseamna ca acest dinte va fi extras in urmatorii ani, asa cum multe persoane afirma. Motivul pentru care realizam un tratament endodontic corect este tocmai pastrarea acestui dinte pe arcada cat mai mult timp. Intr-adevar, daca motivul tratamentului endodontic este o carie foarte profunda care a distrus in mare parte coroana dintelui vom fi nevoiti sa il reconstituim printr-un pivot din fibra de sticla de exemplu, refacand astfel coroana dintelui si facand posibila restaurarea lui prin diferite metode protetice. Daca toate aceste tratamente sunt facute corect si aveti o igiena dentara foarte buna, dintele dumneavoastra ar putea ramane pe arcada pentru tot restul vietii.

Tratamentul antibiotic functioneaza?
Nu!

Infectia din interiorul dintelui nu raspunde la tratamentul antibiotic deoarece dintele (structurile sale dure) restrictioneaza cantitatea de sange care ajunge in zona si deci, cantitatea de antibiotic. Astfel, antibioticele nu ajung in cantitate suficienta in zona infectata si nu pot actiona. Deasemenea, tot datorita fluxului sanguin scazut din zona pulpei dentare, si capacitatea de autoreparare a acesteia este atenuata.

Tratamentul cu motor endo multifunctional cu apex locator scurteaza timpul de lucru ?

Da, tratamentul cu motor endo multifunctional cu apex locator are urmatoarele avantaje

 • - alegerea sistemului de pile endo
 • - setari pre-programabile ale torque-ului si vitezei de rotatie pentru toate sistemele NiTi
 • - flexibilitate marita datorita procesului de memorare usoara a setarilor individuale ale torque-ului si vitezei de rotatie
 • - controlul inteligent al aparului prin functii de siguranta automata
 • - determinarea separata a lungimii canalului radicular prin apex locator cu preparare rotativa sau manuala
 • - opereaza si cu baterii, motorul functioneaza si in timpul incarcarii

Functionalitatea panoului de comanda

 • - ANA - mareste siguranta in cazul particularitatilor anatomice ale canalului radicular prin reducerea vitezei de rotatie
 • - ASR - oprirea automata si inversarea untimei rotatii atunci cand s-a atins limita maxima de cuplaj
 • - MENU - meniul structurat simplu si practic
 • - CAL - calibrarea contra-unghiurilor proaspat sterilizate

Exactitatea apex locator-ului integrat

 • - controlul simultan al lungimii in timpul prepararii rotative, determinarea separata a acestea in preparearea manuala
 • - oprirea automata atunci cand este localizat apexul
 • - monitorizarea continua a pozitiei acului prin Led-urile de pe display
 • - determinarea exacta a lungimii fara ajutorul razelor x

Piesa cot, cu contact integrat pentru apex locator

 • - cap mic pentru vizibilitate mare si usurinta in utilizare
 • - sistem usor de fixare a acelor
 • - schimbarea si incarcarea rapida a acelor
Tratamentul cu Diga asigura succesul tratamentului endodontic?

Da, Diga este esentiala pentru o izolare eficienta de bacteriile din saliva a canalelor radiculare si a campului operator in ododntologie.Doar cateva tipuri de cleme sunt necesare pentru o aplicare eficienta a sistemului de diga. Sucesul in endodontia moderna este dependent de aceasta izolare si apoi de un acces corect in coroana dintelui care sa permita un acces direct la canalele radiculare.

Diga este usor de aplicat odata ce este inteles sistemul si principiile utilizarii ei. La inceputul folosirii ei accesul poate fi facut fara diga pentru a pastra orientarea axului lung al dintelui,dupa care va fi pusa cat mai curand posibil pentru a asigura izolarea necesara impotriva contaminarii bacteriene.

Folosirea sistemului de diga este obligatorie in endodontia moderna.

Avantaje

 • - ne asigura un camp aseptic,izoland dintele de cavitatea orala si de contaminarea cu saliva. Din saliva pot fi introdusi in canalele radiculare noi microorganisme care vor prelungi tratamentul si vor reduce prognosticul tratamentului.
 • - diga faciliteaza folosirea antisepticelor puternice (hipocloritul de Na 5%) necesare pentru a curata eficient sistemul endodontic canalicular.
 • - s-a demonstrate ca izolarea cu diga in timpul tratamentelor de rutina reduce contaminarea prin aerosoli si infectia incrucisata.
 • - vizibilitatea este mult mai buna datorita contrastului dintre folia de diga si dinte
 • - imbunatateste accesul prin indepartarea partilor moi,a limbii si obrajilor.
 • - protejaza pacientul de ingestia divestelor materiale ca amalgamul, instrumentelor endodontice,material compozit si debriuri dentare.
 • - creste eficienta si prognosticul si reduce timpul de tratament.
 • - aduce confort pacientului si medicului
 • - controleaza infectia

Dezavantaje

 • - nu poate fi pusa pe dinti fara o coroana suficent de rezistenta supragingival si nici pe dintii incomplet erupti.
 • - exista anumite precautii cand vorbim de pacientii cu epilepsie sau necooperanti, pacientii cu astm sau deficiente majore in respiratie. De asemenea poate fi mai greu de aplicat in anumite situatii clinice cum sunt molarii de minte, dar toate aceste situatii nu reprezinta contraindicatii absolute ci necesita numai o buna pregatire a medicului in aplicarea si eventual indepartarea rapida a sistemului de izolare cand situatia o impune.